Pàgines

dijous, 19 de novembre del 2015

Visita a les Mines de Cercs i la Colònia Vidal. 4t d'ESO

A les mines. Si voleu veure més fotografies cliqueu AQUÍ
Dimecres 11 de novembre l'alumnat de 4t d'ESO vam matinar més que normalment i vam anar d'excursió al Berguedà per conèixer la Revolució Industrial a Catalunya. La sortida va incloure la visita de dos centres del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya: les Mines de Carbó de Cercs i la Colònia Vidal

Les mines són un museu de tècnica i d'història que explica les relacions entre el carbó i l'entorn geològic, paisatgístic, econòmic i humà de l'Alt Berguedà. Aquesta visita és molt completa perquè a més d'explicar coneixements sobre el carbó permet visitar i conèixer una mina real i un pis de miner. Fins i tot, vam poder fer un viatge de 450 metres en vagoneta cap a l'interior de la galeria de Sant Romà, retornant a l'exterior caminant per la mateixa mina. Aquesta visita guiada permet veure les dures condicions de treball a l'interior de la mina en diverses èpoques. 

La Colònia Vidal, ubicada al municipi de Puig-Reig, és un viatge en el temps a la vida quotidiana dels obrers de començaments del segle XX. Com totes les colònies industrials va ser concebuda com un nucli autosuficient, amb habitatges per als obrers, església, escola, botigues, safareigs, biblioteca i diversos punts d'oci com pistes esportives. Situada a la riba del Llobregat  permet també veure una fàbrica tèxtil amb telers mecànics de garrot i les fonts energètiques que movien les màquines de la fàbrica: una màquina de vapor i una turbina elèctrica que encara està en funcionament. 

Us recomanem visitar-ho!