Pàgines

diumenge, 4 de novembre del 2012

Richard Stallman i el programari lliure

Un professor del departament de Tecnologia de La Llauna va tenir oportunitat d'anar a una conferència del Dr. Richard M. Stallman, creador del moviment del Programari Lliure i del sistema operatiu GNU.

Us oferim una part de la conferència, en la que parla de la necessitat d'utilitzar programari lliure en l'educació. Les raons són tècniques i econòmiques però també solidàries i socials, ètiques i polítiques.

La utilització de programari lliure, com Linkat i LibreOffice, en els centres educatius obre possibilitats a l'alumnat. Possibilitats de desenvolupament tècnic, perquè poden treballar en el programari, veure com s'ha fet, modificar-lo i utilitzar-lo segons les seves necessitats. També obre possibilitats socials, aprenen a compartir en una comunitat mundial de milions de seguidors, amb interessos molt més enllà dels de les xarxes anomenades socials. I, finalment, també compleix un principi bàsic de l'educació: preparar per a la vida futura de la millor manera possible, no convertint l'alumnat en un esclau d'un programari privatiu, fent-lo entrar en una espiral del que li costarà molt sortir. "Només sé fer servir aquest programari privatiu, per tant, l'he de comprar al preu que em diguin i treballar amb ell. A més a més, no he adquirit la capacitat de treballar amb diferents formes de gestionar la informació i, per tant, no sé adaptar-me a noves situacions i programes".

Us convidem a veure aquesta curta explicació de 12min:
http://www.youtube.com/watch?v=rFFaKW5hoJc&feature=youtu.be

Més informació a:
http://www.gnu.org/home.ca.html
http://www.fsf.org/?set_language=ca