Pàgines

dijous, 5 de juliol del 2018

Viatge a Alemanya. Weimar i Buchenwald, un passeig per la història.

Alumnat del batxillerat Social a Weimar
Entre el 13 i el 17 de juny un grup d'alumnat del Batxillerat Social del centre van viatjar a Alemanya. Es van allotjar a Weimar, que és una petita ciutat de la Turíngia. La finalitat del viatge era acadèmica, no només pel que fa a continguts, sinó també per aconseguir sensibilitzar l'alumnat sobre una sèrie de qüestions, ara que la Unió Europea parla de crear camps de refugiats.

En primer lloc, van descobrir el pas per aquesta petita vila d’algunes de les personalitats més importants de l’art i de la cultura d’Alemanya i d’Europa: des de Luter a Beethoven, passant per Cranach el Vell, Bach, Goethe, Schiller i d’altres. Tots ells es caracteritzen per la seva aportació idealista i humanista, i són el motiu de que Weimar sigui coneguda com l’Atenes d’Alemanya. Però malgrat les esperances desvetllades per aquest humanisme alemany, el següent pas va ser estudiar in situ els fets esdevinguts durant el III Reich. Amb la inestimable ajuda d’una pedagoga local especialitzada en aquesta etapa històrica, van fer un recorregut per la ciutat de Weimar des de la perspectiva del nacional-socialisme, per acabar amb una visita d’un dia sencer al camp de concentració de Buchenwald.

L’experiència és molt notable tant per l’interès del seu contingut com pel seu contundent impacte emocional. Es tracta , doncs, d’una manera diferent de treballar; seriosament, però a l’aire lliure. Es fa difícil que algú que l’hagi viscut resti indiferent. Aquestes fotografies corresponen al viatge que vam fer.