Pàgines

dijous, 1 de desembre de 2016

Barcelona Pensa.... i La Llauna també


Un helicòpter sobrevola Les Corts. Juga el Barça? Encara no, i el que es veu des del cel és molt més inusual que un partit de futbol: asseguts en rotllana al pati del centre cívic de Can Deu, una trentena de joves s’han reunit un dissabte al matí per pensar, per fer filosofia. 

Durant dues hores, els joves discuteixen si estem progressant o no. Amb entusiasme, es debat què és realment el progrés, a qui arriba i a quin preu. El tema porta a reflexionar sobre quines són les necessitats reals dels éssers humans, i fins a quin punt assumim a cegues les necessitats que ens imposa la societat. Hi ha desacords, puntualitzacions, argumentacions, exemples i contraexemples. Al final, es discuteix també sobre les noves formes de viure les relacions amoroses, i s’intenten definir les diverses manifestacions del que anomenem “amor”. La presència del grup en aquest jardí magnífic fa molt de goig, i sorprèn alhora. Al llarg del matí, l’helicòpter vigila regularment des del cel aquesta activitat atípica, i les campanes de l’església sonen amb insistència celebrant l’acte (boicotejant-lo també una mica, perquè cal alçar molt la veu per fer-se sentir quan toquen). Alguns veïns que passegen el gos pel carrer s’aturen per escoltar a través de la reixa, i marxen comentant el tema. Cap al migdia, les altres taules del jardí s’omplen de gent que ve a fer el vermut, i s’incorporen a la rotllana alguns oients adults amb cervesa a la mà o criatura als braços, com podeu veure a la foto.

És una de les activitats del “Barcelona pensa”, que durant una setmana va omplir la ciutat d’actes relacionats amb la filosofia. Es diu “Pati filosòfic”, i és una iniciativa d’antics alumnes d’institut que van començar a reunir-se a batxillerat coordinats pel professor Fèlix de Castro i s’han seguit trobant per parlar de temes filosòfics, ètics i polítics. Són ells qui han proposat els temes de debat, que s’han sotmès a votació per triar-ne dos, i han presentat i moderat la reflexió. Un dels directors del Festival hi va anar i els va adreçar unes paraules. 

La presència d’alumnat de La Llauna al “Barcelona Pensa” va ser nombrosa i activa. Dissabte 16 de novembre al matí, 16 alumnes del centre eren a Can Deu: 9 de 4t d’ESO i 7 de 1r de Batxillerat. Durant la setmana anterior, uns quants van assistir, fora d’horari escolar, a una audiovisita filosòfica al Museu Picasso, a una conferència sobre bioètica i a un documental. Diuen que els ha agradat. Un alumne de 1r de Batxillerat es mostrava gratament sorprès per poder parlar de temes profunds, entre joves de la seva edat, en un espai fora de l’aula. Quin goig.