Pàgines

diumenge, 21 de desembre del 2014

Conferència de Josep M. Gili sobre la biodiversitat a l'Antàrtida


Durant el mes de novembre, dins dels actes de La Setmana de la Ciència, vam convidar el prestigiós científic Josep Mª Gili a fer una conferència sobre els darrers descobriments de la biodiversitat a l'Antàrtida. La conferència fou adreçada als estudiants de Biologia de 2n de Batxillerat.

A partir dels seus treballs d’investigació a l’Antàrtida ens va explicar que recentment s’ha descobert, sota el gel, un sorprenent i únic ecosistema marí tan ric en biodiversitat com els dels punts de màxima biodiversitat oceànica. En aquestes condicions extremes, un reduït nombre d’organismes que sobrevisqueren la darrera gran extinció foren el punt de partida d’un llarg procés evolutiu que ha donat lloc a aquesta complexa comunitat, perfectament adaptada a les peculiartitats del gel polar.

Alumnat i professorat vam quedar impressionats, tant per la descoberta com per la qualitat científica i personal del conferenciant. Arran d’aquesta presentació algunes alumnes es plantegen la possibilitat d’estudiar la nova carrera de Ciències del Mar que s’impartirà a partir del curs vinent a Barcelona.
Podeu veure més fotografies de la conferència clicant AQUÍ.


Josep Maria Gili i Sardà és Professor d'Investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques. Treballa en l'actualitat en l' Institut de Ciències del Mar de Barcelona on ha creat el Grup d'Ecologia del Bentos Marí. Des de fa 35 anys ha treballat en diferents camps de l'ecologia marina entre els quals es destaquen: l'estudi integrat d'ecosistemes litorals, l'estructura i dinàmica de comunitats bentòniques, ecologia del zooplàncton, ecologia tròfica d'invertebrats marins i biodiversitat i taxonomia de cnidaris. Ha dirigit més de 40 projectes d'investigació nacionals i internacionals, 15 Tesi Doctorals i ha publicat uns 200 treballs d'investigació en revistes científiques a més d'editar i escriure 15 llibres i escriure més de 40 treballs de divulgació. Ha centrat part del seu treball en la formació de joves estudiants tant com Prof. d'Ecologia de la Universitat de Barcelona, com impartint cursos de postgrau, conferències, organitzant congressos internacionals, fires i exposicions, tallers i estades de formació d'estudiantes i doctors. En l'actualitat desenvolupa projectes de recerca en el Mediterrani, Antàrtida, Pacífic sud i Atlàntic nord.